Woopa!

På söndag börjar division 1 för dressyrlaget i Köping.

Förra året vann dressyrlaget i Köping division 2 och nu satsar de vidare i division 1. Den största skillnaden är att när de red förra året så red de på lokalnivå och nu kommer de att rida på regionalnivå.

– Det är som att ta ett sjumilakliv att gå från division 2 till division 1. Det kommer att bli svårare konkurrens och svårare program att lära in, säger Anne-Sofie Jansson, som var lagledare förra året men är glad supporter i år.

Det är sju lag i division 1. Västmanland har slagit sig ihop med Södermanland för att det skulle bli flera lag i division 1. Det kommer att vara tre omgångar och den första omgången går i Köping på söndag.

Vad är dressyr?

– Dressyr är ett mått på hur lydig hästen är och de ska kunna utföra olika rörelser efter ett program. Man måste ha en enorm lydnad på hästen. För att få rida i detta lag måste man ha ponnys från en av två storlekskategorier, alltså hur stor hästen är. Sedan rider allihop och får poäng. Man lägger sedan ihop de tre bästa ryttarnas poäng och deras poäng räknas, berättar Anne-Sofie.

Den äldsta i laget, Malin Ragnarsson, rider på hästen Tangelo, som hon har haft i drygt ett år. Hon berättar att laget tränar väldigt mycket i veckorna.

– Vi har en tränare som vi tränar med en eller två gånger i veckan, men vi lägger ner väldigt mycket tid själva hemma.

Hur tränar ni då?

– Vi rider igenom hästen och tar hand om den. Allt för att få en bra relation med hästen. Man måste få hästen att lyssna på dig. Hästen ska stanna när jag säger till och gå åt sidan när jag säger till, berättar Malin Ragnarsson.

Hur bra lyssnar din häst på dig?

– Min häst är ganska spänd av sig, men den lyssnar för det mesta på mig. Fast det finns mycket störningsmoment. Han bryr sig väldigt mycket om omgivningen. Det är en vanesak. Man måste ut och tävla mer så att hästen ska vänja sig och vara aktiverad hela tiden.

Varför håller du på med dressyr?

– I dressyren får man en speciell relation med hästen. När man håller på med dressyr ska det kännas nästan som att hästen dansar under dig. Det är lite svårt att förstå när man inte är insatt men det är en underbar känsla när allting klickar, säger Malin.

Startlistan kommer ut på Köpings ridklubbs hemsida. De kommer att hålla på hela söndagen.

Lånat från Magazin24.se!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback